Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Tietopankki

Tietopankki

Tältä sivulta löydät tietoa SER-ongelman laajuudesta, kiertoelektroniikasta, kiertoelektroniikkaa koskevasta EU-säätelystä, sekä SER-haasteen parissa toimivista yhteistyöverkostoista.

Kaupunkilähtöisen SER-kiertotalouden potentiaali

SERkut – Sähkö- ja EletroniikkalaiteRomut kiertoon uusilla toimintatavoilla -hanke tilasi Motiva Services Oy:ltä taustaselvityksen koskien kaupunkilähtöisen SER-kiertotalouden potentiaalia. Selvityksessä esitellään SER-jätteen muodostama haaste, uuden elektroniikan tuotantoon liittyvät ympäristöongelmat, SER-laitteiden kiertotalouden ekosysteemi, elektroniikan kiertotalouden trendit sekä sen, mikä voisi olla kaupunkien rooli SER-kiertotalouden edistämisessä. Kaupunkien osallistumisessa nähdään potentiaalia erityisesti laitteiden keräysasteen nostamisen ja kunnostettujen laitteiden kysyntään vaikuttamisessa sekä kiertotalousosaamisen- ja innovaatioiden edistämisessä.

SER-haasteen laajuus

Sähkö- ja elektroniikkaromu muodostaa massiivisen maailmanlaajuisen ongelman. Globaalilla tasolla SER-jätettä syntyi vuonna 2019 yhteensä noin 53,6 miljoonaa tonnia. SER-romun määrä ei myöskään ole vähenemässä, ja vuotuisen määrän ennustetaan kasvavan 53,6 miljoonasta tonnista lähes 75 miljoonaan tonniin vuoteen 2030 mennessä. Maailmanlaajuisella tasolla merkittävä osa SER-jäteongelmaa on nimenomaan dokumentoidun keräyksen ja kierrätyksen vähyys. Tämä on mahdollistanut laittomia, epäinhimillisiä ja ympäristölle turmiollisia menettelytapoja.

SER-haaste koskee myös Eurooppaa, osittain johtuen siitä, että Eurooppa on varsin vauras maanosa. Euroopassa syntyi vuonna 2021 13,5 miljoona tonnia SER-jätettä, josta kerättiin 4,9 miljoonaa tonnia. Per henkilö SER-jätettä kerättiin 11 kg.

Lue lisää:

Laurea Journal – Sähkö- ja elektroniikkaromu on valtava haaste, jossa piilee huikea potentiaali